Advies over elektronisch inleveren kandidatenlijsten

In de toekomst moet het mogelijk worden de stukken voor de kandidaatstelling (ook) digitaal in te leveren. De Kiesraad staat positief tegenover dit voorstel, uitgewerkt in een initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Klein.

Beeld: Kiesraad

Om uitvoeringsproblemen bij de kandidaatstelling te voorkomen, is op sommige punten nadere uitwerking nodig, schrijft de Kiesraad in een advies over dit wetsvoorstel. Als stukken voor de kandidaatstelling zowel digitaal als op papier ingeleverd kunnen worden, moet bijvoorbeeld met het oog op de hanteerbaarheid van het proces het aantal personen naast de inleveraar beperkt worden tot maximaal twee andere personen. Verder moet voorkomen worden dat eventuele dubbele inlevering van stukken leidt tot schrapping van kandidaten, als het om dezelfde lijsten gaat.

Ondersteunende software verkiezingen

Vanuit het oogpunt van transparantie, controleerbaarheid en integriteit van het verkiezingsproces is het verder wenselijk dat er meer duidelijkheid komt over de eisen waaraan de voor de kandidaatstelling in te zetten ICT–toepassingen moeten voldoen. De Kiesraad geeft ook in zijn advies aan dat de bestaande Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) grondig aangepast moet worden om de voorgestelde digitalisering van de kandidaatstelling te kunnen ondersteunen.