Afschaffing kieskringen

Kieskringen kunnen worden afschaft. Dat is de kern van een initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Klein. De Kiesraad onderschrijft in een advies deze conclusie. Er wordt in de praktijk namelijk vrijwel geen gebruik meer gemaakt van de mogelijkheid om per kieskring verschillende kandidatenlijsten in te dienen. Zolang de uitslag in persoon moet worden overgebracht naar de Kiesraad is de tussenkomst van een hoofdstembureau bij de vasstelling van de uitslag nog wel wenselijk. Daarom wordt wel voorgesteld voor de uitslagberekening provinciale hoofdstembureaus te behouden.

Kieskringen

Afschaffing van de kieskringen biedt kiezers meer duidelijkheid, aangezien het stembiljet dan overal in het land hetzelfde is. Het leidt bovendien tot een zetelverdeling die meer in overeenstemming is met de vooraf opgestelde kandidatenlijst. Tot slot maakt afschaffing van de kieskringen het kiesstelsel transparanter en daarmee begrijpelijker.

Verruiming aantal kandidaten op de lijst

Sinds de verruiming van het aantal kandidaten op een lijst in 2009 zijn er veel mogelijkheden om voldoende (regionale) kandidaten op een lijst te plaatsen. De noodzaak om per kieskring verschillende lijsten in te leveren is daardoor komen te vervallen. Toch is bij de Tweede Kamerverkiezing van 2012 en provinciale statenverkiezingen van 2015 nog wel door sommige partijen van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Ook leveren partijen soms een kandidatenlijst in slechts één of enkele kieskringen in.