Betere handhaving verbod ronselen volmachtstemmen
Minister van BZK Plasterk gaat verkennen hoe het verbod op het ronselen van volmachtstemmen beter kan worden gehandhaafd. Dit schrijft hij in een reactie op een advies van de Kiesraad over strafbepalingen in het verkiezingsproces. Ook zal Plasterk met het oog op voorkomen van misbruik van de volmachtregeling onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van alternatieve stemwijzen, zoals ‘early voting’.
Aanleiding voor het advies van de Kiesraad over strafbepalingen in het verkiezingsproces (juni 2015), was dat hij de afgelopen jaren meerdere malen is geconfronteerd met vermeende kiesrechtdelicten. Daarbij ging het om het kopen en verkopen van stemmen, maar vooral om het mogelijk ronselen van volmachtstemmen, met name bij gemeenteraadsverkiezingen.
Actualiseren verbod ronselen volmachtstemmen
De minister schrijft dat hij samen met zijn ambtsgenoot van Veiligheid en Justitie wil kijken of het verbod (art. Z 8 van de Kieswet) op ronselen van volmachtstemmen kan worden ‘geactualiseerd’. Plasterk: ‘Daarbij zal ook worden ingegaan op welke gedragingen met betrekking tot het stemmen per volmacht zijn toegestaan en welke gedragingen niet.’ Tevens wordt bezien hoe de voorlichting over het gebruik van de volmacht kan worden verbeterd.
Ontzetting kiesrecht bij gevangenisstraf
Ontzetting uit het kiesrecht is nu slechts zeer beperkt mogelijk: als bijkomende straf bij bepaalde delicten waarop minimaal een jaar vrijheidsstraf staat. De Kiesraad had geadviseerd om dat criterium van een jaar te laten vervallen. De minister geeft aan dit ‘niet opportuun’ te vinden. Hij stelt dat ‘de grootst mogelijke terughoudendheid moet worden betracht bij het aanwijzen van delicten die tot uitsluiting van het kiesrecht zouden kunnen leiden’. Wel zal hij bezien of het mogelijk is om de strafrechter ‘bij meer terroristische misdrijven de bevoegdheid te geven personen uit te sluiten van het kiesrecht’.