Vacatures voorzitter en leden Kiesraad

Op 1 januari 2017 ontstaan, door het verstrijken van de maximale zittingsduur voor deze functies, drie vacatures, voor de voorzitter en twee leden.

Van de kandidaten wordt verwacht dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de onafhankelijke oordeelsvorming binnen de Raad. Praktijkervaring met betrekking tot verkiezingen strekt tot aanbeveling. Zij dienen te beschikken over een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en dragen kennis van het functioneren van de rijksoverheid en van de vertegenwoordigende organen in ons land.

Vereisten

De sollicitanten dienen te voldoen aan een of meer van de navolgende vereisten: (1) kennis van het staatsrecht en daarbinnen vooral van het kiesrecht en het verkiezingsproces, (2) kennis van en ervaring met relevant politiek sociaal-wetenschappelijk onderzoek en/of (3) kennis van en ervaring met ICT-processen en toepassingen binnen de overheid.

Van de voorzitter wordt aanvullend kennis en ervaring gevraagd verband houdende met het geven van leiding aan de vergadering, de beheersverantwoordelijkheid voor het secretariaat van de Raad en de representatie van de Raad in binnen- en buitenland.

De voorzitter en de overige leden van de Kiesraad worden benoemd bij Koninklijk besluit op voordacht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vergaderingen

De Kiesraad komt in de regel één keer per maand bijeen. Daarnaast wordt incidenteel de aanwezigheid van de leden gevraagd bij bijeenkomsten in binnen- en buitenland. In verkiezingstijd en in het kader van de uitvoering van de Wet raadgevend referendum zal de Kiesraad vaker bijeenkomen in verband met zittingen als centraal stembureau. De vergaderingen vinden plaats in het pand van de Kiesraad te ‘s-Gravenhage en nemen doorgaans een middag in beslag. 

Onverenigbaarheden

Het lidmaatschap van de Kiesraad verzet zich tegen iedere functie waardoor gerede twijfel zou kunnen rijzen over de onafhankelijke en onpartijdige oordeelsvorming door de Kiesraad (o.m. een actieve rol in een politiek-bestuurlijke functie dan wel een actieve bestuurlijke rol binnen een politieke partij).
Het lidmaatschap van de Kiesraad kan beperkingen meebrengen in de individuele  uitingsvrijheid van de leden inzake aangelegenheden die behoren tot het aandachtsterrein van de Kiesraad.

Vergoeding en benoemingsperiode

De voorzitter van de Kiesraad ontvangt een vaste maandelijkse vergoeding, corresponderend met (met maximum van) schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984, waarbij de deeltijdfactor is vastgesteld op 0,3.
De overige leden van de Raad ontvangen per vergadering een vergoeding van € 235,-. 
Daarnaast worden gemaakte reiskosten vergoed. De benoeming vindt plaats voor een periode van vier jaar. Herbenoeming is mogelijk voor maximaal twee periodes van ieder vier jaar. De standplaats is ‘s-Gravenhage.

Interesse?

Geïnteresseerden dienen, onder vermelding van de functie waar de belangstelling naar uitgaat, hun reactie en curriculum vitae vóór 15 april 2016 te sturen naar kiesraad@kiesraad.nl of naar:

De Kiesraad
t.a.v. de vicevoorzitter,
mw. mr. G.M.M. Blokdijk
Herengracht 21
2511 EG ’s-Gravenhage


Voor meer informatie over de functies kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de heer mr. M. Bakker, secretaris-directeur van de Kiesraad, per e-mail (melle.bakker@kiesraad.nl) of per telefoon 070-4266266.