Minister Plasterk hoeft gemeenten niet aan te sporen voor extra stembureaus bij referendum

Minister Plasterk van BZK hoeft er niet voor te zorgen dat gemeenten evenveel stembureaus openen voor het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne als bij de provinciale statenverkiezingen in 2015. Dat besloot de rechtbank Den Haag in haar uitspraak op 11 maart 2016.

Beeld: Vincent van den Hoogen Mediatheek Rijksoverheid

Het Forum voor Democratie had de zaak aangespannen tegen minister Plasterk omdat het wilde dat de minister gemeenten ertoe zou aanzetten om meer stembureaus te openen. De rechter oordeelde dat niet wettelijk is voorgeschreven hoeveel stembureaus er moeten worden ingesteld voor het referendum. Gemeenten moeten hierin hun eigen afweging maken.

Geen extra stembureaus in Oldenzaal

Op dinsdag 8 maart oordeelde de rechtbank in Zwolle dat de gemeente Oldenzaal geen extra stembureaus hoeft te openen voor het referendum op 6 april a.s. Stichting GeenPeil had een kort geding aangespannen tegen de gemeente omdat deze besloten had voor het referendum slechts vijf stembureaus te openen in plaats van de zeventien stembureaus die bij eerdere verkiezingen werden ingesteld. De wet bepaalt dat er één of meer stembureaus in een gemeente moeten zijn. Dat geeft de gemeente veel vrijheid volgens de rechter. Ook gaf de gemeente Oldenzaal aan dat er op de kosten moet worden gelet.

Son en Breugel

Maandag 14 maart dient bij de rechtbank in Den Bosch nog een rechtszaak van Forum voor Democratie tegen de gemeente Son en Breugel over het aantal stembureaus dat de gemeente wil openen bij het referendum.