Bekendmaking uitslag referendum over Associatieovereenkomst met Oekraïne

De Kiesraad (centraal stembureau) stelt de officiële uitslag van het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne vast in een openbare zitting op dinsdag 12 april om 16.00 uur in Nieuwspoort. Deze zitting kan via de livestream van Nieuwspoort worden gevolgd: www.nieuwspoort.nl/live. Op de avond van de dag van stemming, 6 april, wordt een voorlopige, niet-officiële uitslag door NPO 1 gepresenteerd.

Beeld: Kiesraad
Tellen van de stemmen raadgevend referendum

Twee dagen na de stemming stellen de 20 hoofdstembureaus in een openbare vergadering het totaal aantal uitgebrachte stemmen voor hun kieskring vast. Van deze zittingen wordt een proces-verbaal gemaakt. Deze processen-verbaal plaatst de Kiesraad op vrijdagmiddag 8 april op zijn website. Vervolgens berekent de Kiesraad op basis van de processen-verbaal van de hoofdstembureaus de uitslag van het referendum.

In de openbare zitting presenteert de Kiesraad onder meer: het opkomstpercentage, het aantal vóórstemmers en tegenstemmers, het aantal blanco stemmen, en het aantal geldige en ongeldige stemmen. De uitslag van het referendum (in Excel) wordt na de zitting op de website van de Kiesraad geplaatst.