Uitslag referendum Associatieovereenkomst met Oekraïne onherroepelijk

Er is geen beroep ingesteld tegen de vaststelling van de uitslag van het referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hiermee is de uitslag van de stemming, die de Kiesraad in zijn zitting van 12 april 2016 vaststelde, onherroepelijk geworden.

Beeld: Richard van Elferen Mediatheek Rijksoverheid

Binnen 6 dagen na de zitting waarin de Kiesraad de uitslag van het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne bekendmaakte  – dus tot en met maandag 18 april – kon door belanghebbenden rechtstreeks beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hiervan is geen gebruikgemaakt.

Uitslag

De meerderheid van de kiezers bij het raadgevend referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne heeft zich tegen de wet uitgesproken: 61% stemde tegen (2.509.395 kiezers), 38.21% voor (1.571.874 kiezers ), 0,79% blanco (32.344 kiezers). Het opkomstpercentage kwam uit op 32,28%, bij een opkomstdrempel van 30%. Daarmee geldt de uitslag als een raadgevende uitspraak tot afwijzing van de goedkeuringswet. Dit betekent dat de regering de wet dient te heroverwegen. De uitslag van een raadgevend referendum is niet bindend.