Registratie Nederlandse kiezers in buitenland wordt vereenvoudigd
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de Kieswet, zodat Nederlandse kiezers in het buitenland zich niet voor elke verkiezing opnieuw hoeven te registreren. Er komt een permanent kiezersregister voor personen die kiesrecht hebben voor Tweede Kamerverkiezingen, Europees Parlementsverkiezingen en voor raadgevende referenda. Dit betekent dat zolang een kiesgerechtigde in het register staat, hij of zij deel kan nemen aan alle komende verkiezingen en automatisch stempapieren krijgt toegestuurd.
De registratie van Nederlandse kiezers in het buitenland is nodig om de kiesgerechtigdheid van deze personen vast te stellen, een adres te kunnen registreren waar de stempapieren naar gestuurd worden en een handtekening te registreren om deze later te vergelijken met de handtekening op het ingevulde stembiljet. Tot nu toe moesten Nederlandse kiezers in het buitenland zich bij elke verkiezing registreren. Na registratie ontvingen zij de papieren om te stemmen.Het wetsvoorstel van de regering is erop gericht om deze registratieprocedure te vereenvoudigen door een permanent kiezersregister op te zetten. Het streven van de regering is dat mogelijk meer Nederlanders in het buitenland deelnemen aan de verkiezingen. De aanname daarbij is dat veel Nederlanders in het buitenland niet stemmen, omdat zij onbekend zijn met de registratieprocedure en/of niet bereid zijn om zich voor elke verkiezing te registreren. Het aantal kiezers dat nu vanuit het buitenland stemt, varieert tussen de ruim 20.000 (verkiezing van de leden van het Europees Parlement) en ruim 50.000 kiezers (verkiezing van de leden van de Tweede Kamer). Het precieze aantal Nederlanders dat in het buitenland woont is niet bekend, maar het zijn er honderdduizenden.
Advies Kiesraad
De Kiesraad pleitte al eerder in een advies voor permanente registratie van Nederlandse kiezers in het buitenland. Ook adviseerde de Raad toen om het mogelijk te maken voor deze kiezers om in persoon te stemmen op ambassades en consulaten. De regering ziet daarvoor echter geen aanleiding en vindt het voldoende dat kiezers de enveloppe met daarin de stembescheiden in persoon kunnen af geven bij of verzenden naar de ambassades en consulaten waar briefstembureaus zijn ingesteld. Ook is het in persoon op een ambassade of consulaat kunnen stemmen geen oplossing voor Nederlanders die elders wonen (dan de stad waar de ambassade of het consulaat is gevestigd), aldus de regering.