Veelgestelde vragen benoeming Tweede Kamerleden
De voorzitter van het centraal stembureau informeert de benoemde zo spoedig mogelijk na vaststelling van de verkiezingsuitslag schriftelijk over zijn benoeming. Als de benoemde een gemachtigde heeft aangewezen, gaat de kennisgeving van de benoeming via deze gemachtigde.
Nadat het centraal stembureau een kandidaat heeft benoemd, onderzoekt de Tweede Kamer of de kandidaat voldoet aan de vereisten voor het lidmaatschap en als lid kan worden toegelaten. Bij benoeming na een verkiezing heeft de kandidaat 10 dagen de tijd om de benoeming aan te nemen. Benoeming als lid betekent dus niet per definitie dat de betreffende kandidaat zitting neemt in het vertegenwoordigend orgaan. Hiervoor moet hij als lid worden toegelaten. Ook kan het zijn dat hij zijn benoeming niet aanneemt. In dat geval moet een nieuwe kandidaat worden benoemd.
Het lidmaatschap van een benoemde begint officieel zodra de beslissing over de toelating aan hem of haar bekend is gemaakt. De feitelijke werkzaamheden voor de Tweede kamer beginnen pas na de beëdiging.
De Tweede Kamer vergadert na de verkiezing van zijn leden voor de eerste keer in nieuwe samenstelling op de dag dat de zittende leden aftreden.
Zie Kieswet art. C 1
De benoemde, of zijn gemachtigde, moet een ondertekende verklaring inleveren waarin al zijn openbare functies staan. Daarnaast moet hij een gewaarmerkt afschrift tonen van gegevens uit de basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar hij als inwoner staat ingeschreven.
Uit dit gewaarmerkte afschrift blijkt de woonplaats, de datum en plaats van geboorte, de kiesgerechtigdheid en het Nederlanderschap. Een benoemde die al lid is van de Tweede Kamer hoeft geen afschrift uit het BRP te laten zien. Zie Kieswet art. V 3.
Als het *vertegenwoordigend orgaan besluit een benoemde niet als lid toe te laten, geeft de voorzitter van dat orgaan dit door aan de voorzitter van het centraal stembureau. Redenen voor dit besluit kunnen zijn dat de benoemde niet voldoet aan de vereisten voor het lidmaatschap of dat hij een functie heeft die niet verenigbaar is met het lidmaatschap van het orgaan.
De voorzitter van het centraal stembureau benoemt dan een opvolger. Aan benoemden die niet worden toegelaten, wordt de reden van deze beslissing meegedeeld.
Zie Kieswet art. V 10 en Kieswet art. V 13.
* (de volksvertegenwoordigende organen waarvoor in Nederland verkiezingen worden gehouden, zijn: de Tweede Kamer, Eerste Kamer, provinciale staten, gemeenteraad, het algemeen bestuur van een waterschap en het Europees Parlement)
Ja, een lid kan zich na afsplitsing aansluiten bij een andere fractie of als zelfstandige fractie verdergaan.
Een lid wordt namelijk op persoonlijke titel gekozen en behoudt bij afsplitsing zijn zetel. Wanneer het lid echter tussentijds het vertegenwoordigend orgaan verlaat (tijdelijk vanwege zwangerschap of ziekte, of permanent), wordt de opengevallen vacature vervuld door de kandidaat die het hoogst staat op de lijst waarop het vertrekkende lid is verkozen. Hierbij gaat het centraal stembureau uit van de lijstvolgorde zoals die na de verkiezing is vastgesteld (waarbij rekening is gehouden met voorkeursstemmen).
Ook als een lid geroyeerd of geschorst wordt door de politieke partij kan hij zijn zetel behouden. Een lid wordt namelijk op persoonlijke titel gekozen. De Kieswet biedt de politieke partij dan ook geen mogelijkheden om een lid te dwingen zijn zetel op te geven.
Eigen fractienaam
De naamvoering van fracties is niet in de Kieswet geregeld. Het vertegenwoordigend orgaan heeft hier meestal zelf regels over opgenomen in zijn Reglement van Orde. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat fracties de naam overnemen die stond boven de kandidatenlijst waarop zij zijn gekozen. Als een nieuwe fractie na afsplitsing een nieuwe naam wil, moet dit dus gaan volgens de regels van het vertegenwoordigend orgaan.
Vaak doet een lid van een fractie een schriftelijke mededeling aan de voorzitter van het orgaan als hij of zij zich aansluit bij een andere fractie of als zelfstandige fractie gaat optreden. In het laatste geval geeft het lid ook de naam van zijn eenmansfractie aan de voorzitter door. Hiermee wordt dan vanaf de eerstvolgende vergadering rekening gehouden. Daarnaast kan in het reglement geregeld zijn dat de fractienaam niet in strijd mag zijn met de openbare orde en goede zeden en niet overeen mag komen met een andere fractienaam.
Registreren naam voor volgende verkiezing
De gekozen naam van een nieuwe fractie heeft slechts betekenis voor de zittingsduur van dat specifieke orgaan. Het afgesplitste lid kan een registratieverzoek indienen bij het centraal stembureau voor de betreffende verkiezing, zodat hij of zij bij de eerstvolgende verkiezing onder een bepaalde naam (‘aanduiding’) kan deelnemen aan de verkiezingen. Er moet dan wel sprake zijn van een politieke groepering en een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid.