Kandidaten
Een nieuwe politieke partij, of een partij die in het algemeen bestuur van een waterschap maximaal 15 zetels bezet, mag maximaal 50 kandidaten op de lijst zetten. Een politieke partij die reeds 16 zetels heeft of meer mag maximaal 80 kandidaten opnemen. Elke kandidaat mag per waterschap (kieskring) maar één keer op een lijst staan. Kandidaten die buiten het waterschap wonen, leggen een verklaring af dat zij van plan zijn zich te vestigen binnen de grenzen van het waterschap, als zij voor het algemeen bestuur gekozen worden.
Bij elke kandidaat op de kandidatenlijst mag achter de voorletters het geslacht van de kandidaat vermeld worden door (m) of (v). Partijen kunnen deze informatie over het geslacht van kandidaten ook achterwege laten.
Vereisten kandidaten
Kandidaten moeten - om benoemd te kunnen worden als lid van het algemeen bestuur - 18 jaar of ouder zijn, wonen in het waterschap waarvoor de verkiezing plaatsvindt, en mogen niet zijn uitgesloten van het kiesrecht. De toetsdatum van de woonplaats en het leeftijdsvereiste is de dag van (eventuele) toelating tot het algemeen bestuur. Het hebben van de Nederlandse nationaliteit is geen voorwaarde voor de toelating tot het algemeen bestuur van een waterschap. Alleen de voorzitter van het algemeen bestuur moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Als een kandidaat is benoemd, controleert het algemeen bestuur in een zogeheten geloofsbrievenonderzoek of de benoemde kandidaat aan de vereisten voor het lidmaatschap voldoet.
Jonger dan 18 jaar
Een kandidaat die jonger dan 18 jaar is, mag weliswaar op de kandidatenlijst worden geplaatst, maar moet wel meerderjarig worden binnen de zittingsperiode van het nieuw te kiezen algemeen bestuur. De toetsing van de vereisten voor het lidmaatschap wordt door het 'oude' algemeen bestuur uitgevoerd bij het zogenoemde geloofsbrievenonderzoek.