Uitspraak over registratie OPA (Ouderen Politiek Actief)

De Raad van State heeft op woensdag 27 november 2013 uitspraak gedaan over de beslissing van de Kiesraad om de naam (‘aanduiding’) OPA, van de politieke partij Ouderen Politiek Actief, te registreren voor de Tweede Kamerverkiezing.

Beeld: ©Teun Berserik

De Onafhankelijke Partij Alkmaar, met aanduiding OPA, is in beroep gegaan tegen de registratie, omdat inschrijving zou leiden tot verwarring bij de kiezer. Ook kan zij de naam niet meer hanteren als het register van gemeente Alkmaar vervalt na herindelingsverkiezingen en de naam Ouderen Politiek Actief op basis van ‘doorwerking’ ook voor gemeenteraadsverkiezingen geldig is. De Raad van State heeft de Kiesraad in het gelijk gesteld.

Beoordeling registratieverzoek

Volgens de Raad van State dient de Kiesraad bij de beoordeling van het registratieverzoek na te gaan of verwarring met een andere politieke partij te verwachten is. Het moet dan gaan om een andere voor de Tweede Kamerverkiezingen geregistreerde naam en niet om een naam die op gemeentelijk niveau is geregistreerd, zoals OPA in Alkmaar.

Dat Onafhankelijke Partij Alkmaar de naam ‘OPA’ bij de eerstvolgende verkiezingen opnieuw moet laten registreren als gevolg van de fusie van gemeente Alkmaar en dat de door Ouderen Politiek Actief geregistreerde naam ‘OPA’ voor de Tweede Kamerverkiezing daarbij mogelijk in de weg staat, maakt dat niet anders volgens de Raad van State.


De Raad van State vindt de naam OPA ook niet misleidend. De Onafhankelijke Partij Alkmaar is bij kiezers voor de Tweede Kamer niet bekend. Er ontstaat om die reden niet snel de indruk dat het gaat om een landelijke partij waar de OPA partij in Alkmaar deel van uitmaakt, aldus de uitspraak.