Kandidaatstelling Eerste Kamerverkiezing 21 april

Op dinsdag 26 mei 2015 vindt de Eerste Kamerverkiezing plaats. Partijen die aan deze verkiezing willen deelnemen, moeten op 21 april hun kandidatenlijsten en overige stukken inleveren bij het centraal stembureau (de Kiesraad). Dit kan tussen 09.00 uur en 17.00 uur.

Beeld: Kiesraad

Partijen kunnen de kandidatenlijst en de bijbehorende stukken in veel gevallen al vóór de dag van kandidaatstelling laten controleren door de Kiesraad. Dit wordt voorinlevering genoemd. Ook als bij voorinlevering blijkt dat alle stukken in orde zijn, moeten de stukken alsnog op de dag van de kandidaatstelling worden ingeleverd. Voor informatie over voorinlevering kunnen partijen contact opnemen met de Kiesraad.

Terinzagelegging ingeleverde kandidatenlijsten

Vanaf woensdag 22 april tot en met minimaal maandag 4 mei liggen de ingeleverde kandidatenlijsten ter inzage bij de Kiesraad. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken voor de inzage van de lijsten via het Informatiepunt Verkiezingen, informatiepunt@kiesraad.nl of 070 - 426 7329. Het kopiëren of fotograferen van de lijsten bij de inzage is niet toegestaan. Onderliggende stukken liggen overigens niet ter inzage.

Onderzoek ingeleverde kandidatenlijsten

De Kiesraad onderzoekt in een besloten zitting op donderdag 23 april 2015 de ingeleverde kandidatenlijsten. Als de Kiesraad daarbij verzuimen constateert, krijgt de inleveraar van de lijst hiervan direct bericht. Partijen hebben dan op vrijdag 24 april en dinsdag 28 april tussen 9.00 en 17.00 uur de gelegenheid om de verzuimen te herstellen.

Beslissing geldigheid kandidatenlijsten

Op donderdag 30 april 2015, om 11.00 uur, vindt in het gebouw van de Eerste Kamer, een openbare zitting van de Kiesraad plaats. Bij deze gelegenheid maakt de Kiesraad bekend of de kandidatenlijsten geldig zijn verklaard. Ook nummert de Raad tijdens de zitting de lijsten. Deze zitting is vrij toegankelijk voor bezoekers. Om het gebouw van de Eerste Kamer te bezoeken, hebben bezoekers een legitimatiebewijs nodig.

Definitieve kandidatenlijsten

Belanghebbenden hebben hierna 4 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissingen van het centraal stembureau (de lijstnummering uitgezonderd). De Raad van State doet maximaal 6 dagen later een uitspraak over beroepszaken. Na deze termijn zijn de kandidatenlijsten onherroepelijk vastgesteld en daarmee definitief.