Kandidaatstelling
Kandidaatstelling Eerste Kamer
Procesbeschrijving
-
Van inlevering tot definitieve kandidatenlijsten
-
Op de dag van kandidaatstelling leveren politieke partijen die aan de Eerste Kamerverkiezing willen deelnemen hun kandidatenlijst in bij het centraal stembureau: de Kiesraad. Politieke partijen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen hun kandidatenlijst inleveren bij de Kiesraad of bij de gezaghebber van het betreffende eiland (het openbaar lichaam). Inlevering voor de verkiezingen voor het kiescollege niet-ingezetenen gebeurt bij de Kiesraad, in diens hoedanigheid als centraal stembureau.
Op de kandidatenlijsten staan namen van personen die zich kandidaat stellen voor de Eerste Kamer. Ook staat op de lijsten voor welke provincie(s) of welk eiland (openbaar lichaam) deze wordt ingeleverd. Voor de Eerste Kamerverkiezing vormt elke provincie en eiland één kieskring.
-
Politieke partijen kunnen hun kandidatenlijst(en) en de bijbehorende stukken al vóór de dag van kandidaatstelling laten controleren door de Kiesraad. Dit wordt voorinlevering genoemd. Partijen in Caribisch Nederland kunnen gebruikmaken van voorinlevering bij de gezaghebber van het betreffende eiland. Ook als bij voorinlevering blijkt dat alle stukken in orde zijn, moeten partijen de stukken alsnog op de dag van de kandidaatstelling inleveren.
-
Op de dag van kandidaatstelling moeten politieke partijen hun kandidatenlijst inleveren bij de Kiesraad (of gezaghebber). Stukken die partijen ook moeten inleveren zijn (voor zover van toepassing): instemmingsverklaringen en kopieën van identiteitsbewijzen van kandidaten, ondersteuningsverklaringen, en een machtiging van de partij aan de indiener van de lijst om de naam van de partij boven de kandidatenlijst te zetten. Het inleveren van de kandidatenlijsten moet tussen 09.00 en 17.00 uur gebeuren.
-
De Kiesraad onderzoekt in een besloten zitting op 1 mei 2023 om 14.00 uur de geldigheid van de kandidatenlijsten, de daarop voorkomende kandidaten en de naam (aanduiding) van de partijen boven de lijst. Als blijkt dat er bijvoorbeeld stukken ontbreken, dan wordt een partij (inleveraar) hierover geïnformeerd. Partijen kunnen dergelijke ‘herstelbare verzuimen’ binnen drie dagen in orde te maken. Partijen kunnen geen kandidaten meer toevoegen aan of schrappen van de kandidatenlijst als ze de lijst hebben ingeleverd.
-
Direct na het onderzoek van de ingeleverde kandidatenlijsten, legt de Kiesraad de lijsten en eventuele ondersteuningsverklaringen ter inzage, tot het moment dat de lijsten definitief zijn geworden. Ook het proces-verbaal van de besloten zitting wordt ter inzage gelegd.
Op maandag 8 mei om 16.00 uur beslist de Kiesraad in een openbare zitting over de geldigheid van de kandidatenlijsten. Ook worden in deze zitting de lijsten genummerd. Het proces-verbaal van deze zitting legt de Kiesraad ter inzage tot het moment dat de kandidatenlijsten definitief zijn.
-
Kiezers en andere belanghebbenden kunnen in beroep gaan bij de Raad van State tegen beslissingen van de Kiesraad over de geldigheid van de kandidatenlijsten. Tegen de beslissing ten aanzien vanover kandidatenlijsten van in Caribisch Nederland gevestigde partijen of kandidaten, kan uitsluitend beroep worden ingesteld bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, CuracaoCuraçao en Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Er is geen beroep mogelijk tegen beslissingen over de nummering van de kandidatenlijsten. De Raad van State dan wel het Gemeenschappelijk Hof voor Justitie doet maximaal zes dagen later uitspraak.
-
De kandidatenlijsten zijn definitief als er niet binnen vier dagen beroep is ingesteld bij de Raad van State dan wel het Gemeenschappelijk Hof voor Justitie, of als deze rechters uitspraak heeft hebben gedaan in eventuele beroepszaken. Als de kandidatenlijsten definitief zijn vastgesteld, kunnen worden de stembiljetten worden gedrukt.
-