Son en Breugel moet meer stembureaus openen bij referendum

De gemeente Son en Breugel moet op vier extra locaties stembureaus openen voor het referendum op 6 april a.s. over het Associatieverdrag met Oekraïne. Dat besloot de rechtbank Oost-Brabant in haar uitspraak op 14 maart 2016.

Beeld: ©Kiesraad / Fotograaf: Phil Nijhuis

De Stichting Forum voor Democratie had de zaak aangespannen tegen de Brabantse gemeente, omdat Son en Breugel van plan was om 3 stembureaus open te stellen op 6 april. Tijdens de laatste verkiezingen voor provinciale staten in 2015 had de gemeente 10 stembureaus geopend. Een reductie van 70% van het aantal stembureaus zou volgens de stichting Forum voor Democratie een aanzienlijke kans met zich meebrengen dat minder mensen stemmen, waarmee het vereiste opkomstpercentage van 30% ernstig wordt gefrustreerd.

Oordeel rechter

De voorzieningenrechter oordeelde dat de organisatie van verkiezingen en referenda zorgvuldig moet gebeuren om te vermijden dat de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed. De kiezers die bij een van de 7 stembureaus zouden willen stemmen die de gemeente niet van plan was open te stellen, moeten uitwijken naar een voor hen minder gunstig gelegen stembureau. De drempel om te gaan stemmen wordt daarmee in elk geval voor die kiezers hoger. De verwachting is dat het opkomstpercentage in dit geval negatief wordt beïnvloed, oordeelde de rechter. Daarom bepaalde de rechter dat er meer stembureaus moeten worden geopend.